You are here
Greenpan sharing links
Φοκάτσα
- 15g/0.5 oz fresh yeast or
- 2 tsp dried yeast
- 3 tsp sugar
- 300ml/10.5 fl oz water
- 500g/1.1 lbs bread flour, plus extra for dusting
- 3 tsp salt
- 300g/10.5 oz cherry tomatoes
- 150g/5.3 oz black olives
- 10 tbsp extra-virgin olive oil
- Some fresh rosemary sprigs
- Sea salt and freshly ground black pepper
Διαλύστε τη ζάχαρη στο μισό χλιαρό νερό. Πάνω σε καθαρή επιφάνεια ή μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, σχηματίστε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και το αλάτι. Δημιουργήστε κενό στο κέντρο και ρίξτε μέσα όλη τη διαλυμένη μαγιά. Ρίξτε σιγά-σιγά όλο και περισσότερο αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το μείγμα της μαγιάς. Στη συνέχεια, ρίξτε το υπόλοιπο 1/2 του χλιαρού νερού στο κέντρο και σιγά-σιγά ενσωματώστε όλο το αλεύρι δημιουργώντας μια υγρή ζύμη.Τυλίξτε, πιέστε και διπλώστε τη ζύμη ξανά και ξανά για 5 λεπτά. Αλευρώστε τα χέρια σας και αλευρώστε ελαφρώς το πάνω μέρος της ζύμης. Δημιουργήστε ένα στρογγυλωπό σχήμα και τοποθετήστε την σε ένα ταψί ψησίματος. Αφήστε την να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος σε ένα ζεστό σημείο. Θα χρειαστούν περίπου 40 λεπτά. Πάρτε τη διογκωμένη ζύμη και χτυπήστε τη για να βγει ο αέρας έξω, βάλτε τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε τη με πλάστη σε πάχος περίπου 2,5 εκ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε έναν αλευρωμένο ταψί ψησίματος και απλώστε τη έτσι ώστε να καλύψετε το ταψί. Περιχύστε με το ελαιόλαδο και σπρώξτε μέσα τις ντομάτες και τις ελιές και πασπαλίστε από πάνω με το δεντρολίβανο.Πιέστε τα δάχτυλά σας το ταψί προς τα κάτω σε ολόκληρη την επιφάνεια της ζύμης. Αυτό δίνει στο ψωμί το κλασικό σχήμα του και δημιουργεί αυλακώσεις ώστε να δημιουργηθούν μικρές λακουβίτσες με λάδι ενώ ψήνεται. Αφήστε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί πάλι σε μέγεθος και στη συνέχεια πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και τοποθετήστε προσεκτικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 °C/Αέριο 7. Ψήστε για 20 λεπτά μέχρι το ψωμί να γίνει τραγανό και χρυσαφένιο στην επιφάνεια και μαλακό στη μέση.