You are here
Ναι! Ωστόσο είναι πάντα καλό να θυμάστε ότι το υλικό της λαβής και του κύριου σώματος καθορίζουν τι είναι ασφαλές για χρήση στον φούρνο. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε τη συσκευασία για την ακριβή θερμοκρασία που μπορούν να αντέξουν τα σκεύη σας. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά.
- Λαβή από ανοξείδωτο ατσάλι: Κατάλληλη για χρήση στον φούρνο μέχρι οποιαδήποτε θερμοκρασία επιθυμείτε, χωρίς να ανησυχείτε!
- Λαβή από ανοξείδωτο ατσάλι με σιλικονούχα τμήματα (το μαλακό, ελαστικό μέρος της λαβής): Κατάλληλο για χρήση στον φούρνο μέχρι και στους 200°C.
- Λαβή από βακελίτη (ως επί το πλείστον μαύρη, σαν πλαστική): Κατάλληλη για χρήση στον φούρνο μέχρι και στους 180°C.
- Καπάκια: Το ανοξείδωτο ατσάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε θερμοκρασία αλλά τα καπάκια από γυαλί είναι κατάλληλα για χρήση στον φούρνο μέχρι και στους 200°C, αν όλα τα εξαρτήματα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Ωστόσο, αν το καπάκι έχει οποιοδήποτε στοιχείο από βακελίτη, τότε είναι ασφαλές για χρήση στον φούρνο μέχρι και στους 180°C
Σε περίπτωση αμφιβολίας, ελέγξτε τη συσκευασία!
- Μην προθερμαίνετε το τηγάνι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να θυμάστε ότι η κεραμική αντικολλητική επίστρωση δεν εμποδίζει τη θερμότητα όπως οι παραδοσιακές αντικολλητικές επιστρώσεις, έτσι θα επιτευχθεί γρηγορότερα η σωστή θερμότητα.
- Βάλτε λίγο βούτυρο ή λάδι στο σκεύος αφού το βάλετε επάνω στο μάτι. Με αυτόν τον τρόπο το σκεύος δεν θα κάψει χωρίς υγρά πράγμα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την υπερθέρμανσή του πολύ γρήγορα.
- Μάθετε το τηγάνι σας! Τις πρώτες φορές που θα μαγειρέψετε, να το χρησιμοποιείτε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σύντομα θα μάθετε πώς συμπεριφέρεται το τηγάνι στην εστία σας και πώς μπορείτε να προχωρήσετε από εκεί κι έπειτα.
- Αποφύγετε να καψαλίσετε το βούτυρο και μην αφήνετε να καπνίσει το λάδι. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σας συνιστούμε να πετάξετε τα καμένα λάδια και να ξεκινήσετε πάλι το τηγάνισμα σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
- Κρατήστε το φαγητό σας σε κίνηση ανακατεύοντάς το ή περιστρέφοντάς το τακτικά. Η κίνηση αυτή χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σκεύους και των λαδιών ώστε να μην υπερθερμανθούν. Έτσι επιτυγχάνεται επιπλέον ομοιόμορφο μαγείρεμα του φαγητού. Ξέρατε ότι η μπριζόλα όταν την γυρνάτε κάθε 15 δευτερόλεπτα τηγανίζεται πιο ομοιόμορφα;
- Επιλέξτε ένα σκεύος που να ταιριάζει με την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύεται, χωρίς να είναι πολύ μεγάλο. Όταν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ μεγάλο σκεύος, τα κενά σημεία υπερθερμαίνονται γρήγορα με αποτέλεσμα να καίγεται το λίπος και να κολλάει στα σημεία αυτά.
Μονολεκτική απάντηση: Όχι! Με λίγα λόγια: Η δημιουργία «πατίνας» ήταν μια τεχνική για τη δημιουργία αντικολλητικής στρώσης σε ένα μη επικαλυμμένο τηγάνι, συνήθως από μαντέμι. Η τεχνική αυτή δεν συνιστάται για κανέναν λόγο για αντικολλητικά τηγάνια καθώς αντί να τα βοηθήσει, τους καταστρέφει την κεραμική αντικολλητική επίστρωση. Όταν η στρώση «πατίνας» ζεσταίνεται επάνω στην εστία, αρχίζει να αντικαθίσταται από μια καρμπονιζέ στρώση που καταστρέφει την αντικολλητική ιδιότητα του σκεύους.
Έτσι, αντί αυτού, φροντίζετε πάντα να ξεκινάτε το μαγείρεμα με ένα καθαρό τηγάνι χωρίς υπολείμματα από λίπη και να χρησιμοποιείτε μια μικρή ποσότητα λαδιού ή βουτύρου όταν το ζεσταίνετε.
- Το λάδι μεταφέρει τη θερμότητα πολύ καλύτερα από τον αέρα με αποτέλεσμα καλύτερο και πιο τραγανό τηγάνισμα.
- Το λάδι λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα για το φαγητό ώστε αυτό να μην καίγεται τόσο εύκολα.
- Το λάδι βοηθάει στο τσιγάρισμα των τροφών και στην ανάπτυξη της γεύσης (η επονομαζόμενη αντίδραση Maillard: ψάξτε την στο Google!)
- Το λάδι δεν αφήνει το φαγητό να κολλήσει στο τηγάνι. Ακόμη και υγρά τρόφιμα όπως τα αυγά χρειάζονται λίγο λάδι ή βούτυρο! Ένα αντικολλητικό τηγάνι, όπως τα GreenPan, επιτρέπουν την χρήση λιγότερου λαδιού, αλλά δεν την εξαλείφουν τελείως για τους παραπάνω λόγους.
Συνιστούμε τη χρήση βουτύρου ή (κατά προτίμηση οργανικών) λαδιών κατάλληλων για τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Το λάδι κοκκοφοίνικα ή του αβοκάντο είναι καλά λάδια για αρχή.
Τα μη εξευγενισμένα λάδια, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όσο υγιεινά κι αν είναι, δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα επειδή μπορεί να αρχίσουν να καπνίζουν και να καίγονται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό όχι μόνο δεν είναι καλό για την υγεία σας αλλά ούτε και για το τηγάνι σας. Μπορεί να σχηματιστεί μια καρμπονιζέ στρώση στην αντικολλητική επιφάνεια του τηγανιού με αποτέλεσμα την απώλεια της αντικολλητικής απόδοσης.
Δεν συνιστούμε την χρήση μαγειρικών σπρέι, συμπεριλαμβανομένων των σπρέι με προωθητικό αέριο, σε μορφή εκνεφώματος αλλά και δέσμης. Τα μικρά σταγονίδια του σπρέι θερμαίνονται πολύ γρήγορα και καίγονται εξίσου γρήγορα επάνω στην αντικολλητική επιφάνεια. Έτσι θα μείνει μια στρώση επάνω στην επίστρωση και θα επηρεάσει την αντικολλητική επίδοση του σκεύους.
Θεωρητικά, μπορείτε να τηγανίσετε με ένα τηγάνι GreenPan™ χωρίς λάδι αλλά δεν το συνιστούμε. Όπως περιγράψαμε παραπάνω, η χρήση λαδιών έχει πολλά πλεονεκτήματα που αυξάνουν την ποιότητα και τα αποτελέσματα τηγανίσματος του φαγητού σας. Αν σκέφτεστε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε λάδια για λόγους υγείας, πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιλογή των σωστών λαδιών στην πραγματικότητα προσφέρει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή σας.
Το καθάρισμα ενός σκεύους GreenPan™ είναι παιχνιδάκι!
- Αφήστε το σκεύος να κρυώσει εντελώς για να αποφευχθεί το θερμικό σοκ και η παραμόρφωση.
- Πλύνετε το σκεύος με ζεστό νερό και καθαρίστε με ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί. Αποφύγετε τα λειαντικά πανάκια ή το σύρμα για μαγειρικά σκεύη.
- Στεγνώστε με μια μαλακή πετσέτα και τελειώσατε!
Οι περισσότερες σειρές πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, αλλά εμείς προτείνουμε το πλύσιμο στο χέρι. Βρέξτε με λίγο σαπουνόνερο και καθαρίστε με ένα μαλακό πανάκι ή σφουγγάρι. Οι αντικολλητικές ιδιότητες όλων των κεραμικών αντικολλητικών επιστρώσεων φθίνουν με τον χρόνο με το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, λόγω των σκληρών καθαριστικών παραγόντων που διαθέτει το σαπούνι του πλυντηρίου πιάτων.
Οι καφετί κηλίδες είναι συνήθως λάδια ή λίπη που έχουν καεί και έχουν κολλήσει επάνω στην αντικολλητική επίστρωση, εξαιτίας της υπερθέρμανσής τους. Όπως θα δείτε, δεν απομακρύνονται εύκολα με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων και τείνουν να συσσωρεύονται με κάθε χρήση, και να καίγονται όλο και περισσότερο. Αυτή η στρώση εμποδίζει την επαφή των τροφίμων με την αντικολλητική επίστρωση, με αποτέλεσμα οι τροφές να κολλούν στο τηγάνι.
Συνιστούμε να αφαιρείτε και τα πιο μικρά ίχνη από την αρχή (πριν ακόμη να γίνουν καφετί) με ένα σφουγγάρι από μελαμίνη και σκέτο νερό. Καλό είναι να ελέγχετε το τηγάνι αφού στεγνώσει ώστε να εντοπίζετε έγκαιρα αυτά τα πρώτα ίχνη. Όσο πιο σύντομα τα αφαιρέσετε, τόσο μικρότερη ζημιά θα κάνουν στην αντικολλητική επίστρωση.
Αν δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε με το σφουγγάρι από μελαμίνη και νερό, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το νερό με φυτικό έλαιο. Εσωτερικές δοκιμές έδειξαν ότι αυτό έχει ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα με τα επίμονα καμένα ίχνη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι μελαμίνης για τον καθημερινό καθαρισμό της αντικολλητικής επιφάνειας, καθώς είναι ελαφρώς λειαντικό και θα μειώσει την αντικολλητική απόδοση σε βάθος χρόνου
Τα μαγειρικά σκεύη μας σχεδιάζονται στα γραφεία μας στο Βέλγιο από τους εσωτερικούς σχεδιαστές προϊόντων που απασχολούμε. Παράγονται, υποβάλλονται σε δοκιμές και κατασκευάζονται σε δικό μας εργοστάσιο στην πόλη Jiangmen της Κίνας. Καθώς το εργοστάσιο είναι δικής μας ιδιοκτησίας, έχουμε, επίσης, τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων που διαθέτουμε.