You are here
Greenpan sharing links
Ριζότο μανιταριών με καραμελωμένα κρεμμύδια
- 100g/3.5 oz dried shiitake or porcini Mushrooms
- 475ml/16.7 fl oz boiling water
- 50ml/1.7 fl oz olive oil, divided
- 4 yellow onions (about 2 lbs)
- 4 cloves of garlic, finely minced
- 225g/8 oz cremini mushrooms, cleaned and sliced
- 1 large sprig rosemary
- 200g/7 oz Arborio or short-grain white rice
- 120ml/4.2 fl oz dry white wine
- 2 tbsp balsamic vinegar
- 450ml/15.8 fl oz vegetable broth
- 1 tsp salt
- 1/2 tsp freshly ground pepper
Ζεστάνετε τον φούρνο στους 150 °C. Ξεπλύνετε ελαφρώς τα αποξηραμένα μανιτάρια για να αφαιρέσετε τυχόν χώμα ή πετραδάκια. Βάλτε τα μανιτάρια σε ένα κεραμικό μπολ και περιχύστε τα με το βραστό νερό. Αφήστε τα στην άκρη για να μουλιάσουν ενώ μαγειρεύετε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόψτε σε κυβάκια τα κρεμμύδια. Ζεστάνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια μεγάλη σοτέζα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Σπρώξτε τα κρεμμύδια στο πλάι της σοτέζας και αυξήστε τη θερμοκρασία σε μέτρια-υψηλή ένταση. Προσθέστε όλα τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια κρεμίνι και αφήστε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά χωρίς να τα ανακατεύετε. Γυρίστε τα μανιτάρια από την άλλη πλευρά και μαγειρέψτε για άλλα πέντε λεπτά ή μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα. Στραγγίστε τα αποξηραμένα μανιτάρια και κρατήστε τα υγρά. Προσθέστε τα μανιτάρια και το κλωνάρι του δεντρολίβανου στη σοτέζα και σοτάρετε γα λίγο αναμιγνύοντας τα με το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα μανιτάρια. Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας μια ή δύο φορές, για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να αρχίσει να γυαλίζει. Αυξήστε τη θερμοκρασία σε υψηλή ένταση και προσθέστε το λευκό κρασί, το ξίδι, τον ζωμό και τα υγρά των μανιταριών που κρατήσατε. Ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε. Αφήστε να πάρει βράση. Καλύψτε τη σοτέζα με ένα καπάκι που να εφαρμόζει σφιχτά και βάλτε τη στον φούρνο για 35 λεπτά. Ενώ το ρύζι μαγειρεύεται, φτιάξτε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι. Κόψτε τα υπόλοιπα τρία κρεμμύδια στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες. Ρίξτε τα στο λάδι και πασπαλίστε με άφθονο αλάτι. Μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν σκούρο καφέ χρώμα (περίπου 20 λεπτά).