You are here
Greenpan sharing links
Ψητές μελιτζάνες με παρμεζάνα
- 2 large firm eggplants
- 3 tsp. olive oil
- 1 onion, finely chopped
- 1 clove of garlic, finely sliced
- 1 tsp. dried oregano
- 2 x 400g/15 oz of good-quality plum tomatoes or 1 kg/2 1/4 lbs fresh ripe tomatoes (cooked for 1 minute and peeled)
- 1 tsp. wine vinegar
- A large handful of fresh basil leaves
- 200g/7 oz freshly grated Parmesan cheese
- 250g/9 oz of dried breadcrumbs or panko
- A little fresh oregano, leaves chopped
- 1 ball of buffalo mozzarella (140g/5 oz)
- Sea salt and freshly ground black pepper
Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1,5 περίπου εκατοστού. Βάλτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την αποξηραμένη ρίγανη και μαγειρέψτε για 7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε τη ντομάτα σε κομματάκια ή ντοματάκια κονκασέ στο κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ρίγανη. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και στη συνέχεια σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε αργά για 15 περίπου λεπτά. Στο μεταξύ, ψήστε τις μελιτζάνες στο γκριλ και από τις δύο πλευρές μέχρι να καψαλιστούν ελαφρώς. Όταν η σάλτσα ντομάτας έχει χάσει τα υγρά της και έχει γλυκάνει, ρίξτε αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη ποσότητα κρασόξιδου, και προσθέστε τον βασιλικό. Πάρτε τέσσερα πήλινα πιάτα. Βάλτε μια μικρή στρώση σάλτσα ντομάτας, μετά ρίξτε μια λεπτή στρώση παρμεζάνας και στη συνέχεια βάλτε μια μονή στρώση από μελιτζάνες. Επαναλάβετε τις ίδιες στρώσεις μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά, ολοκληρώνοντας με λίγη σάλτσα και ένα καλό πασπάλισμα με παρμεζάνα. Σε ένα μικρό τηγάνι (σε μέτρια θερμοκρασία), ανακατέψτε τα ψίχουλα του ψωμιού με 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και λίγη φρεσκοκομμένη ρίγανη και πασπαλίστε τα πάνω στην παρμεζάνα. Κόψτε με τα χέρια σας μερικά κομμάτια μοτσαρέλα και ρίξτε τα στην επιφάνεια. Βάλτε τα πιάτα στον φούρνο και ψήστε στους 190°C για μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν κρούστα και φυσαλίδες.